Van koelen met buitenlucht naar aanbieden van restwarmte

Koelen met buitenlucht leek de ideale oplossing voor energiezuinige datacenters. Maar er kleven ook nadelen aan. Nu is er een beter alternatief: restwarmte aanbieden aan de omgeving.

In onze sector hebben we lang gezocht naar manieren om datacenters met zo min mogelijk energieverbruik te koelen. We richtten ons op een zo laag mogelijke waarde voor de Power Usage Effectiveness (PUE). In deze zoektocht deed ook bijvoorbeeld vrije koeling zijn intrede: direct koelen met buitenlucht. Dat leek het ei van Columbus.

Nadelen directe vrije koeling: corrosievorming en vervuiling
Maar tijden veranderen. Inmiddels steken ook minder positieve gebruikservaringen bij dergelijke systemen de kop op. Extreme schommelingen in de relatieve luchtvochtigheid zorgen soms voor corrosieproblemen. Dat is wel op te lossen met regeltechniek, maar zulke oplossingen zijn nadelig voor de energieprestaties van de koelinstallatie. Daarnaast kan de direct aangezogen buitenlucht vuil en bijvoorbeeld insecten meenemen. Dat leidt niet alleen tot vervuiling, maar ook tot storingen. Om dat te voorkomen, moet de lucht gefilterd worden. Die filtering zorgt er op zijn beurt voor dat de ventilatoren harder moeten draaien. Dat kost meer energie en dus geld. Bovendien moeten de filters regelmatig vervangen worden. Bewaking van de luchtkwaliteit zorgt dus voor hoge kosten na de installatie.

Beter alternatief: restwarmte aanbieden
Inmiddels ligt de focus niet meer zo sterk op energiezuinigheid. Daardoor is er ruimte gekomen voor een andere oplossing: geen koude buitenlucht naar binnen, maar warme lucht uit het datacenter naar buiten. Niet als afval in de buitenlucht, maar als warmtebron voor gebouwen in de omgeving. Dat maakt het koelsysteem weliswaar iets minder zuinig, maar zorgt tegelijk voor energiebesparing bij anderen. In sommige Noord-Europese steden zijn datacenters inmiddels zelfs verplicht om hun restwarmte op deze manier aan te bieden. Een goede trend die we bij APAC graag stimuleren. Dus overweegt u ook om uw warmte aan te bieden? Wij staan voor u klaar.

Meer weten? Lees het Datacenter Restwarmte en Innovatie Rapport van branchevereniging DDA.